Витамин N – единственият витамин, от който всеки има нужда

Apr/25/2018

Витамин N – единственият витамин, от който всеки има нужда

Замисляли ли сте се някога какво всъщност е нашето тяло? Аз си го представям като микрокосмос.Като смалена версия на Вселената – тази, в която живеем. Представям си тялото като малък прототип на нещо много по-голямо. Не е ли прекрасно? Да осъзнаеш, че всеки един от нас притежава на разположение цяла Вселена и че от нас зависи какво се случва в нея.

За мен тялото на всеки един човек е смалено отражение на света извън нас. Цикличността, която е присъща за природата, е цикличността присъща и на собственото ни тяло.

Всеки един от нас прекарва несметни часове, за да търси информация как да бъде в по-добра форма, как да се чувства по-добре. Търсим мнението на експерти, които да валидират информацията, за да я приемаме за достоверна и обикновено взимаме решения за това какво е правилно за нас и собственото ни тяло, на базата на мнението на другите.

Живеем в свят на изобилие, а всеки един от нас съществува в усещане за дефицит – едни имат дефицит на здраве, други на щастие, трети на ресурси.

Ден след ден пълним шкафовете и хладилниците си със суперхрани и нови чудадости на здравословното хранене. В същото време, съвременният човек страда от една основна липса – липсата на витамин N. Чували ли сте за него?

Той изобилства, навсякъде, а ние имаме хроничен недостиг. Той е полезен за всяка една клетка на тялото ни и е нещо като тези магически отвари, които лекуват всичко – от главоболие до тежка депресия и липса на смисъл.

Ежедневно игнорираме витамин N, защото колкото повече напредва цивилизацията, толкова по-голяма става пропастта между човека и този изобилен ресурс на здраве.

Сигурно вече се питате кой е този витамин – е, витамин N е… природата (идва от nature).

Точно така – природата е едно от липсващите парченца в пъзела на всичко, към което се стремим – здраве, щастие, удовлетворение, усещане за цялостност.

Природата ни успокоява по един праисторически начин – тя е едно по-дълбоко, вътрешно усещане за принадлежност и общност. Ние сме свързани с нея и колкото повече се отдалечаваме от нея, толкова по-голяма празнота и незавършеност усещаме.

Мога да пиша много за ползите от това да прекарваме време сред природата, но в няколко точки ще се опитам да провокирам убежденията ви и да ви накарам да се замислите дали отделяйки време за дейности, които би трябвало д ави правят щастливи и успешни, не обръщате гръб на това, което в действителност може да го направи – за миг. Без да иска нищо от вас, освен присъствието ви.

1.Най-лесният достъп до енергия не е храната – това е природата

Забелязали ли сте колко добре се чувствате, когато сте сред природата? Дори най-тежкият и стресиращ ден, бива преобърнат под въздействието на природата. Тя наистина е жива и не е нужно да знаем как, но тялото ни комуникира с нея – обменя енергия. Всъщност черпи енергия от нея.

Нали знаете как възрастните казват, че е хубаво да прегръщаме дръвчета? Това не е признак на лудост и не е необходимо да знаете какво точно се случва, за да усетите спокойствието и енергията, които нахлуват в тялото и съзнанието ви, когато прегърнете дърво, седите на камък или просто лежите на тревата.

В действителност, ние черпим енергия от земята. Тя е нашето зарядно. В тази статия писах как технологиите черпят от енергията ни и как природата ни я връща. Колкото повече използваме технологии в ежедневието си, толкова повече трябва да разчитаме на природата, за да се презареждаме.

Ако следите работата на д-р Джак Круз, вероятно сте запознати с теорията му как трупането на излишни килограми е индикация за загуба на енергия в тялото. И голяма част от загубената енергия се дължи точно на непрекъсния ни досег то технологиите и липсата на време сред природата – губим енергия и не си я връщаме. В тази статия ще прочетете повече.

Най-лесният начин да се почувстваме по-добре е да прекарваме време сред природата.

И както Петър Димков е казал: „Цветята и природата лекуват.”

2.Животът и благосъстоянието ни са подчинени на цикличност

Снимка: www.jamalaarts.com

Снимка: www.jamalaarts.com

Колкото и да затваряме очите си за този факт, тялото ни функционира в синхрон с природата. Всеки жив организъм, се настройва спрямо денонощието – продължителността на слънцегреене и промяната в температурата.

Изгревът и залезът не са само една от най-великолепните гледки, които спират времето – те са информация за организма. Тялото и околната среда, непрекъснато си комуникират. Климата, продължителността на деня са само част от „езиците”, които тялото разшифрова и в отговор, на които в организма настъпват изменения, които ни подготвят за предстоящия сезон и изискванията, които той има върху нас.

Всеки един процес в тялото е свързан със светлината. Това да прекарваме достатъчно време на слънце, може да бъде факторът, който определя дали сме здрави или не. Освен, че получаваме витамин Д от слънцето, който повечето от вас знаят, че е много важен за здравето и отсъствието на депресията, слънцето „настройва” биологичния ни часовник и диктува това какви хормони да се освобождават.

Изкуствената светлина, под която прекарваме повечето си време (докато стоим в затворени пространства), „лъже” и заблуждава тялото за това коя част на деня и на годината е. Тялото очаква едно и в организма се освобождават едни хормони и те не съответстват на действителната среда.

Неспособността да заспивамелептиновата резистентност и диабета, са само част от последиците на изкуствената среда, в която живеем.

Това да отделим 5 минути, всяка сутрин, за да гледаме слънцето, настройва биологичния ни часовник и „казва” на тялото коя част от деня е, какви хормони трябва да се освободят и за какво да се подготвя.

Затова, всяка сутрин излизайте на балкона или пък спирайте на улицата, срещу слънцето – гледайте го по няколко минути и не само че ще се изпълните с повече позитивизъм, а и ще настроите биологичния си часовник.

3.Поканете природата вкъщи: Ние сме биофили – любовта към природата е закодирана във всяка клетка

Снимка:inhabitat.com

Вероятно сте забелязали тенденцията в архитектурата и интерирония дизайн – биофилия и биомимикрия. Това ще рече, инкорпорирането на природата в дизайна на сградите и обзавеждането.

Винаги, когато сме в пространства с по-големи прозорци, чрез които имаме връзка с природата; в стая, в която има повече растения, дървени мотиви; мебелите наподобяват фигури от природата – тогава се чувстваме по-спокойно; по-уютно ни е.

Това отново не е случайност – всяка една наша клетка гладува за връзка с природата и ако отдалечаваме тялото си от нея, тогава изпитваме вътрешна пустота и след време болестите ни навестяват.

Ето защо, една крачка към това да се чувстваме по-добре е да поканим природата вкъщи или в офиса.

Бюрото ми е позиционирано срещу 5 големи прозореца – така през деня, влиза огромно количество дневна светлина и не ми се налага да стоя под изкуствена светлина.

Срещу мен има няколко бора, които ме карат да се чувствам все едно съм в гората (макар че не съм).

Стените ми са покрити с корк и в стаята имам няколко растения – това непрекъснато ми създава усещането, че съм заобиколена от природа. Кара ме да се чувствам доста уютно.

4.Природата ни учи как да живеем

Ние сме смалена версия на Вселената и като такава, функционираме на същите принципи.Прекарвайки повече време сред природата, опознавайки я, опознаваме себе си и живота. Свикваме с цикличността и непредвидимостта – със слънчевото време, последвано от пороен дъжд; с изобилието от ресурси, последвано от оскъдица, която всъщност ни подготвя за следващата обилна реколта.

Природата ни учи, че няма нищо сбъркано в нас и че това да си различен не е провал да осъществиш себе си, а успех да съхраниш своята уникалност – в природата е пълно с разнообразие от живи организми и всеки един от тях има своето място и роля.

Природата е един от начините да рестартираме себе си. Да се откъснем от шума на съвременния живот и да се свържем с истинската си същност – момент, в който времето спира, а проблемите се изпаряват.

Витамин N е витаминът, който присъства в изобилие, а мнозина забравят да си взимат дозата. Витамин, който не ни струва пари и който ни дава всичко.

Разберете, че природата е част от всяка наша клетка и че ние функционираме според нейните принципи. За да разбираме себе си, трябва да наблюдаваме и разбираме природата.

Присъединете се към групата ни IFS Lifetime Challenge, където споделяме храненията и рецептите си.

Благодаря ви, че споделяте тази статия с приятелите си. Можете да сте причината, някой да се вдъхнови и да промени начина си на живот, а после и здравето си. 

 

Автор: Ines Subashka

Коментари

Тази статия все още няма коментари

Остави коментар

Витамини

Витамини

Витамин N – единственият витамин, от който всеки има нужда

Витамин N – единственият витамин, от който всеки има нужда

Замисляли ли сте се някога какво всъщност е нашето тяло? Аз си го представям като микрокосмос.Като смалена версия на Вселената – тази, в която живеем. Представям си тялото като малък прототип Замисляли ли сте се някога какво всъщност е нашето тяло? Аз си го представям като микрокосмос.Като смалена версия на Вселената – тази, в която живеем. Представям си тялото като малък прототип 2018-04-25T07:38:00+00:00 Витамин N – единственият витамин, от който всеки има нужда

Замисляли ли сте се някога какво всъщност е нашето тяло? Аз си го представям като микрокосмос.Като смалена версия на Вселената – тази, в която живеем. Представям си тялото като малък прототип на нещо много по-голямо. Не е ли прекрасно? Да осъзнаеш, че всеки един от нас притежава на разположение цяла Вселена и че от нас зависи какво се случва в нея.

За мен тялото на всеки един човек е смалено отражение на света извън нас. Цикличността, която е присъща за природата, е цикличността присъща и на собственото ни тяло.

Всеки един от нас прекарва несметни часове, за да търси информация как да бъде в по-добра форма, как да се чувства по-добре. Търсим мнението на експерти, които да валидират информацията, за да я приемаме за достоверна и обикновено взимаме решения за това какво е правилно за нас и собственото ни тяло, на базата на мнението на другите.

Живеем в свят на изобилие, а всеки един от нас съществува в усещане за дефицит – едни имат дефицит на здраве, други на щастие, трети на ресурси.

Ден след ден пълним шкафовете и хладилниците си със суперхрани и нови чудадости на здравословното хранене. В същото време, съвременният човек страда от една основна липса – липсата на витамин N. Чували ли сте за него?

Той изобилства, навсякъде, а ние имаме хроничен недостиг. Той е полезен за всяка една клетка на тялото ни и е нещо като тези магически отвари, които лекуват всичко – от главоболие до тежка депресия и липса на смисъл.

Ежедневно игнорираме витамин N, защото колкото повече напредва цивилизацията, толкова по-голяма става пропастта между човека и този изобилен ресурс на здраве.

Сигурно вече се питате кой е този витамин – е, витамин N е… природата (идва от nature).

Точно така – природата е едно от липсващите парченца в пъзела на всичко, към което се стремим – здраве, щастие, удовлетворение, усещане за цялостност.

Природата ни успокоява по един праисторически начин – тя е едно по-дълбоко, вътрешно усещане за принадлежност и общност. Ние сме свързани с нея и колкото повече се отдалечаваме от нея, толкова по-голяма празнота и незавършеност усещаме.

Мога да пиша много за ползите от това да прекарваме време сред природата, но в няколко точки ще се опитам да провокирам убежденията ви и да ви накарам да се замислите дали отделяйки време за дейности, които би трябвало д ави правят щастливи и успешни, не обръщате гръб на това, което в действителност може да го направи – за миг. Без да иска нищо от вас, освен присъствието ви.

1.Най-лесният достъп до енергия не е храната – това е природата

Забелязали ли сте колко добре се чувствате, когато сте сред природата? Дори най-тежкият и стресиращ ден, бива преобърнат под въздействието на природата. Тя наистина е жива и не е нужно да знаем как, но тялото ни комуникира с нея – обменя енергия. Всъщност черпи енергия от нея.

Нали знаете как възрастните казват, че е хубаво да прегръщаме дръвчета? Това не е признак на лудост и не е необходимо да знаете какво точно се случва, за да усетите спокойствието и енергията, които нахлуват в тялото и съзнанието ви, когато прегърнете дърво, седите на камък или просто лежите на тревата.

В действителност, ние черпим енергия от земята. Тя е нашето зарядно. В тази статия писах как технологиите черпят от енергията ни и как природата ни я връща. Колкото повече използваме технологии в ежедневието си, толкова повече трябва да разчитаме на природата, за да се презареждаме.

Ако следите работата на д-р Джак Круз, вероятно сте запознати с теорията му как трупането на излишни килограми е индикация за загуба на енергия в тялото. И голяма част от загубената енергия се дължи точно на непрекъсния ни досег то технологиите и липсата на време сред природата – губим енергия и не си я връщаме. В тази статия ще прочетете повече.

Най-лесният начин да се почувстваме по-добре е да прекарваме време сред природата.

И както Петър Димков е казал: „Цветята и природата лекуват.”

2.Животът и благосъстоянието ни са подчинени на цикличност

Снимка: www.jamalaarts.com

Снимка: www.jamalaarts.com

Колкото и да затваряме очите си за този факт, тялото ни функционира в синхрон с природата. Всеки жив организъм, се настройва спрямо денонощието – продължителността на слънцегреене и промяната в температурата.

Изгревът и залезът не са само една от най-великолепните гледки, които спират времето – те са информация за организма. Тялото и околната среда, непрекъснато си комуникират. Климата, продължителността на деня са само част от „езиците”, които тялото разшифрова и в отговор, на които в организма настъпват изменения, които ни подготвят за предстоящия сезон и изискванията, които той има върху нас.

Всеки един процес в тялото е свързан със светлината. Това да прекарваме достатъчно време на слънце, може да бъде факторът, който определя дали сме здрави или не. Освен, че получаваме витамин Д от слънцето, който повечето от вас знаят, че е много важен за здравето и отсъствието на депресията, слънцето „настройва” биологичния ни часовник и диктува това какви хормони да се освобождават.

Изкуствената светлина, под която прекарваме повечето си време (докато стоим в затворени пространства), „лъже” и заблуждава тялото за това коя част на деня и на годината е. Тялото очаква едно и в организма се освобождават едни хормони и те не съответстват на действителната среда.

Неспособността да заспивамелептиновата резистентност и диабета, са само част от последиците на изкуствената среда, в която живеем.

Това да отделим 5 минути, всяка сутрин, за да гледаме слънцето, настройва биологичния ни часовник и „казва” на тялото коя част от деня е, какви хормони трябва да се освободят и за какво да се подготвя.

Затова, всяка сутрин излизайте на балкона или пък спирайте на улицата, срещу слънцето – гледайте го по няколко минути и не само че ще се изпълните с повече позитивизъм, а и ще настроите биологичния си часовник.

3.Поканете природата вкъщи: Ние сме биофили – любовта към природата е закодирана във всяка клетка

Снимка:inhabitat.com

Вероятно сте забелязали тенденцията в архитектурата и интерирония дизайн – биофилия и биомимикрия. Това ще рече, инкорпорирането на природата в дизайна на сградите и обзавеждането.

Винаги, когато сме в пространства с по-големи прозорци, чрез които имаме връзка с природата; в стая, в която има повече растения, дървени мотиви; мебелите наподобяват фигури от природата – тогава се чувстваме по-спокойно; по-уютно ни е.

Това отново не е случайност – всяка една наша клетка гладува за връзка с природата и ако отдалечаваме тялото си от нея, тогава изпитваме вътрешна пустота и след време болестите ни навестяват.

Ето защо, една крачка към това да се чувстваме по-добре е да поканим природата вкъщи или в офиса.

Бюрото ми е позиционирано срещу 5 големи прозореца – така през деня, влиза огромно количество дневна светлина и не ми се налага да стоя под изкуствена светлина.

Срещу мен има няколко бора, които ме карат да се чувствам все едно съм в гората (макар че не съм).

Стените ми са покрити с корк и в стаята имам няколко растения – това непрекъснато ми създава усещането, че съм заобиколена от природа. Кара ме да се чувствам доста уютно.

4.Природата ни учи как да живеем

Ние сме смалена версия на Вселената и като такава, функционираме на същите принципи.Прекарвайки повече време сред природата, опознавайки я, опознаваме себе си и живота. Свикваме с цикличността и непредвидимостта – със слънчевото време, последвано от пороен дъжд; с изобилието от ресурси, последвано от оскъдица, която всъщност ни подготвя за следващата обилна реколта.

Природата ни учи, че няма нищо сбъркано в нас и че това да си различен не е провал да осъществиш себе си, а успех да съхраниш своята уникалност – в природата е пълно с разнообразие от живи организми и всеки един от тях има своето място и роля.

Природата е един от начините да рестартираме себе си. Да се откъснем от шума на съвременния живот и да се свържем с истинската си същност – момент, в който времето спира, а проблемите се изпаряват.

Витамин N е витаминът, който присъства в изобилие, а мнозина забравят да си взимат дозата. Витамин, който не ни струва пари и който ни дава всичко.

Разберете, че природата е част от всяка наша клетка и че ние функционираме според нейните принципи. За да разбираме себе си, трябва да наблюдаваме и разбираме природата.

Присъединете се към групата ни IFS Lifetime Challenge, където споделяме храненията и рецептите си.

Благодаря ви, че споделяте тази статия с приятелите си. Можете да сте причината, някой да се вдъхнови и да промени начина си на живот, а после и здравето си. 

 

Автор: Ines Subashka

Сравнение на продукти