Витамин N – единственият витамин, от който всеки има нужда

Apr/25/2018

Витамин N – единственият витамин, от който всеки има нужда

Замисляли ли сте се някога какво всъщност е нашето тяло? Аз си го представям като микрокосмос.Като смалена версия на Вселената – тази, в която живеем. Представям си тялото като малък прототип на нещо много по-голямо. Не е ли прекрасно? Да осъзнаеш, че всеки един от нас притежава на разположение цяла Вселена и че от нас зависи какво се случва в нея.

За мен тялото на всеки един човек е смалено отражение на света извън нас. Цикличността, която е присъща за природата, е цикличността присъща и на собственото ни тяло.

Всеки един от нас прекарва несметни часове, за да търси информация как да бъде в по-добра форма, как да се чувства по-добре. Търсим мнението на експерти, които да валидират информацията, за да я приемаме за достоверна и обикновено взимаме решения за това какво е правилно за нас и собственото ни тяло, на базата на мнението на другите.

Живеем в свят на изобилие, а всеки един от нас съществува в усещане за дефицит – едни имат дефицит на здраве, други на щастие, трети на ресурси.

Ден след ден пълним шкафовете и хладилниците си със суперхрани и нови чудадости на здравословното хранене. В същото време, съвременният човек страда от една основна липса – липсата на витамин N. Чували ли сте за него?

Той изобилства, навсякъде, а ние имаме хроничен недостиг. Той е полезен за всяка една клетка на тялото ни и е нещо като тези магически отвари, които лекуват всичко – от главоболие до тежка депресия и липса на смисъл.

Ежедневно игнорираме витамин N, защото колкото повече напредва цивилизацията, толкова по-голяма става пропастта между човека и този изобилен ресурс на здраве.

Сигурно вече се питате кой е този витамин – е, витамин N е… природата (идва от nature).

Точно така – природата е едно от липсващите парченца в пъзела на всичко, към което се стремим – здраве, щастие, удовлетворение, усещане за цялостност.

Природата ни успокоява по един праисторически начин – тя е едно по-дълбоко, вътрешно усещане за принадлежност и общност. Ние сме свързани с нея и колкото повече се отдалечаваме от нея, толкова по-голяма празнота и незавършеност усещаме.

Мога да пиша много за ползите от това да прекарваме време сред природата, но в няколко точки ще се опитам да провокирам убежденията ви и да ви накарам да се замислите дали отделяйки време за дейности, които би трябвало д ави правят щастливи и успешни, не обръщате гръб на това, което в действителност може да го направи – за миг. Без да иска нищо от вас, освен присъствието ви.

1.Най-лесният достъп до енергия не е храната – това е природата

Забелязали ли сте колко добре се чувствате, когато сте сред природата? Дори най-тежкият и стресиращ ден, бива преобърнат под въздействието на природата. Тя наистина е жива и не е нужно да знаем как, но тялото ни комуникира с нея – обменя енергия. Всъщност черпи енергия от нея.

Нали знаете как възрастните казват, че е хубаво да прегръщаме дръвчета? Това не е признак на лудост и не е необходимо да знаете какво точно се случва, за да усетите спокойствието и енергията, които нахлуват в тялото и съзнанието ви, когато прегърнете дърво, седите на камък или просто лежите на тревата.

В действителност, ние черпим енергия от земята. Тя е нашето зарядно. В тази статия писах как технологиите черпят от енергията ни и как природата ни я връща. Колкото повече използваме технологии в ежедневието си, толкова повече трябва да разчитаме на природата, за да се презареждаме.

Ако следите работата на д-р Джак Круз, вероятно сте запознати с теорията му как трупането на излишни килограми е индикация за загуба на енергия в тялото. И голяма част от загубената енергия се дължи точно на непрекъсния ни досег то технологиите и липсата на време сред природата – губим енергия и не си я връщаме. В тази статия ще прочетете повече.

Най-лесният начин да се почувстваме по-добре е да прекарваме време сред природата.

И както Петър Димков е казал: „Цветята и природата лекуват.”

2.Животът и благосъстоянието ни са подчинени на цикличност

Снимка: www.jamalaarts.com

Снимка: www.jamalaarts.com

Колкото и да затваряме очите си за този факт, тялото ни функционира в синхрон с природата. Всеки жив организъм, се настройва спрямо денонощието – продължителността на слънцегреене и промяната в температурата.

Изгревът и залезът не са само една от най-великолепните гледки, които спират времето – те са информация за организма. Тялото и околната среда, непрекъснато си комуникират. Климата, продължителността на деня са само част от „езиците”, които тялото разшифрова и в отговор, на които в организма настъпват изменения, които ни подготвят за предстоящия сезон и изискванията, които той има върху нас.

Всеки един процес в тялото е свързан със светлината. Това да прекарваме достатъчно време на слънце, може да бъде факторът, който определя дали сме здрави или не. Освен, че получаваме витамин Д от слънцето, който повечето от вас знаят, че е много важен за здравето и отсъствието на депресията, слънцето „настройва” биологичния ни часовник и диктува това какви хормони да се освобождават.

Изкуствената светлина, под която прекарваме повечето си време (докато стоим в затворени пространства), „лъже” и заблуждава тялото за това коя част на деня и на годината е. Тялото очаква едно и в организма се освобождават едни хормони и те не съответстват на действителната среда.

Неспособността да заспивамелептиновата резистентност и диабета, са само част от последиците на изкуствената среда, в която живеем.

Това да отделим 5 минути, всяка сутрин, за да гледаме слънцето, настройва биологичния ни часовник и „казва” на тялото коя част от деня е, какви хормони трябва да се освободят и за какво да се подготвя.

Затова, всяка сутрин излизайте на балкона или пък спирайте на улицата, срещу слънцето – гледайте го по няколко минути и не само че ще се изпълните с повече позитивизъм, а и ще настроите биологичния си часовник.

3.Поканете природата вкъщи: Ние сме биофили – любовта към природата е закодирана във всяка клетка

Снимка:inhabitat.com

Вероятно сте забелязали тенденцията в архитектурата и интерирония дизайн – биофилия и биомимикрия. Това ще рече, инкорпорирането на природата в дизайна на сградите и обзавеждането.

Винаги, когато сме в пространства с по-големи прозорци, чрез които имаме връзка с природата; в стая, в която има повече растения, дървени мотиви; мебелите наподобяват фигури от природата – тогава се чувстваме по-спокойно; по-уютно ни е.

Това отново не е случайност – всяка една наша клетка гладува за връзка с природата и ако отдалечаваме тялото си от нея, тогава изпитваме вътрешна пустота и след време болестите ни навестяват.

Ето защо, една крачка към това да се чувстваме по-добре е да поканим природата вкъщи или в офиса.

Бюрото ми е позиционирано срещу 5 големи прозореца – така през деня, влиза огромно количество дневна светлина и не ми се налага да стоя под изкуствена светлина.

Срещу мен има няколко бора, които ме карат да се чувствам все едно съм в гората (макар че не съм).

Стените ми са покрити с корк и в стаята имам няколко растения – това непрекъснато ми създава усещането, че съм заобиколена от природа. Кара ме да се чувствам доста уютно.

4.Природата ни учи как да живеем

Ние сме смалена версия на Вселената и като такава, функционираме на същите принципи.Прекарвайки повече време сред природата, опознавайки я, опознаваме себе си и живота. Свикваме с цикличността и непредвидимостта – със слънчевото време, последвано от пороен дъжд; с изобилието от ресурси, последвано от оскъдица, която всъщност ни подготвя за следващата обилна реколта.

Природата ни учи, че няма нищо сбъркано в нас и че това да си различен не е провал да осъществиш себе си, а успех да съхраниш своята уникалност – в природата е пълно с разнообразие от живи организми и всеки един от тях има своето място и роля.

Природата е един от начините да рестартираме себе си. Да се откъснем от шума на съвременния живот и да се свържем с истинската си същност – момент, в който времето спира, а проблемите се изпаряват.

Витамин N е витаминът, който присъства в изобилие, а мнозина забравят да си взимат дозата. Витамин, който не ни струва пари и който ни дава всичко.

Разберете, че природата е част от всяка наша клетка и че ние функционираме според нейните принципи. За да разбираме себе си, трябва да наблюдаваме и разбираме природата.

Присъединете се към групата ни IFS Lifetime Challenge, където споделяме храненията и рецептите си.

Благодаря ви, че споделяте тази статия с приятелите си. Можете да сте причината, някой да се вдъхнови и да промени начина си на живот, а после и здравето си. 

 

Автор: Ines Subashka

Коментари

Тази статия все още няма коментари

Остави коментар

Витамини

Витамини

Витамин N – единственият витамин, от който всеки има нужда

Витамин N – единственият витамин, от който всеки има нужда

Замисляли ли сте се някога какво всъщност е нашето тяло? Аз си го представям като микрокосмос.Като смалена версия на Вселената – тази, в която живеем. Представям си тялото като малък прототип Замисляли ли сте се някога какво всъщност е нашето тяло? Аз си го представям като микрокосмос.Като смалена версия на Вселената – тази, в която живеем. Представям си тялото като малък прототип 2018-04-25T10:38:00+03:00 Витамин N – единственият витамин, от който всеки има нужда

<p>Замисляли ли сте се някога&nbsp;<strong>какво всъщност е нашето тяло?</strong>&nbsp;Аз си го представям като&nbsp;<strong>микрокосмос.</strong>Като&nbsp;<strong>смалена версия на Вселената</strong>&nbsp;&ndash; тази, в която живеем. Представям си&nbsp;<strong>тялото като малък прототип на нещо много по-голямо.</strong>&nbsp;<strong>Не е ли прекрасно? Да осъзнаеш, че всеки един от нас притежава на разположение цяла Вселена и че от нас зависи какво се случва в нея.</strong></p> <p>За мен&nbsp;<strong>тялото на всеки един човек е смалено отражение на света извън нас. Цикличността, която е присъща за природата, е цикличността присъща и на собственото ни тяло.</strong></p> <p>Всеки един от нас прекарва несметни часове, за да търси информация как да бъде в по-добра форма, как да се чувства по-добре. Търсим мнението на експерти, които да валидират информацията, за да я приемаме за достоверна и обикновено<strong>&nbsp;взимаме решения за това какво е правилно за нас и собственото ни тяло, на базата на мнението на другите.</strong></p> <p><strong>Живеем в свят на изобилие, а всеки един от нас съществува в усещане за дефицит &ndash; едни имат дефицит на здраве, други на щастие, трети на ресурси.</strong></p> <p>Ден след ден пълним шкафовете и хладилниците си със суперхрани и нови чудадости на здравословното хранене. В същото време, съвременният човек страда от една основна липса &ndash;<strong>&nbsp;липсата на витамин N. Чували ли сте за него?</strong></p> <p><strong>Той изобилства, навсякъде, а ние имаме хроничен недостиг. Той е полезен за всяка една клетка на тялото ни и е нещо като тези магически отвари, които лекуват всичко &ndash; от главоболие до тежка депресия и липса на смисъл.</strong></p> <p><strong>Ежедневно игнорираме витамин N, защото колкото повече напредва цивилизацията, толкова по-голяма става пропастта между човека и този изобилен ресурс на здраве.</strong></p> <p>Сигурно вече се питате кой е този витамин &ndash; е,&nbsp;<strong>витамин N е&hellip; природата (идва от nature).</strong></p> <p>Точно така &ndash; п<strong>риродата е едно от липсващите парченца в пъзела на всичко, към което се стремим &ndash;</strong>&nbsp;здраве, щастие, удовлетворение, усещане за цялостност.</p> <p>Природата ни успокоява по един праисторически начин &ndash;&nbsp;<strong>тя е едно по-дълбоко, вътрешно усещане за принадлежност и общност.</strong>&nbsp;Ние сме свързани с нея и колкото повече се отдалечаваме от нея, толкова по-голяма празнота и незавършеност усещаме.</p> <p>Мога да пиша много за ползите от това да прекарваме време сред природата, но в няколко точки ще се опитам да провокирам убежденията ви и да ви накарам да се замислите дали отделяйки време за дейности, които би трябвало д ави правят щастливи и успешни, не обръщате гръб на това, което в действителност може да го направи &ndash; за миг. Без да иска нищо от вас, освен присъствието ви.</p> <p><strong>1.Най-лесният достъп до енергия не е храната &ndash; това е природата</strong></p> <p>Забелязали ли сте&nbsp;<strong>колко добре се чувствате, когато сте сред природата?</strong>&nbsp;Дори най-тежкият и стресиращ ден, бива преобърнат под въздействието на природата.&nbsp;<strong>Тя наистина е жива и не е нужно да знаем как, но тялото ни комуникира с нея &ndash; обменя енергия.</strong>&nbsp;Всъщност&nbsp;<strong><a href="http://inspiredfitstrong.com/bg/2014/exercise-bg/8887/" target="_blank" rel="noopener">черпи енергия от нея.</a></strong></p> <p>Нали знаете как възрастните казват, че е хубаво да прегръщаме дръвчета? Това не е признак на лудост и не е необходимо да знаете какво точно се случва, за да усетите спокойствието и енергията, които нахлуват в тялото и съзнанието ви, когато прегърнете дърво, седите на камък или просто лежите на тревата.</p> <p>В действителност,<strong>&nbsp;ние черпим енергия от земята. Тя е нашето зарядно.</strong>&nbsp;<strong><a href="http://inspiredfitstrong.com/bg/2014/exercise-bg/8887/" target="_blank" rel="noopener">В тази статия</a></strong>&nbsp;писах как технологиите черпят от енергията ни и как природата ни я връща.&nbsp;<strong>Колкото повече използваме технологии в ежедневието си, толкова повече трябва да разчитаме на природата, за да се презареждаме.</strong></p> <p>Ако следите работата на&nbsp;<strong><a href="https://www.jackkruse.com/" target="_blank" rel="noopener">д-р Джак Круз</a></strong>, вероятно сте запознати с теорията му как трупането на излишни килограми е индикация за загуба на енергия в тялото. И голяма част от загубената енергия се дължи точно на непрекъсния ни досег то технологиите и липсата на време сред природата &ndash; губим енергия и не си я връщаме.<strong><a href="http://inspiredfitstrong.com/bg/2014/exercise-bg/8887/" target="_blank" rel="noopener">&nbsp;В тази статия ще прочетете повече.</a></strong></p> <p>Най-лесният начин да се почувстваме по-добре е да прекарваме време сред природата.</p> <p>И както Петър Димков е казал:&nbsp;<strong>&bdquo;Цветята и природата лекуват.&rdquo;</strong></p> <p><strong>2.Животът и благосъстоянието ни са подчинени на цикличност</strong></p> <div id="attachment_15014" class="wp-caption alignnone"><a href="http://inspiredfitstrong.com/wp-content/uploads/2015/12/sunset.jpg"><img class="wp-image-15014 lazyloaded" src="http://inspiredfitstrong.com/wp-content/uploads/2015/12/sunset.jpg" alt="Снимка: www.jamalaarts.com" width="500" height="280" data-lazy-src="http://inspiredfitstrong.com/wp-content/uploads/2015/12/sunset.jpg" /></a> <p class="wp-caption-text">Снимка:&nbsp;<a class="vglnk" href="http://www.jamalaarts.com/" rel="nofollow">www.jamalaarts.com</a></p> </div> <p>Колкото и да затваряме очите си за този факт,&nbsp;<strong>тялото ни функционира в синхрон с природата.</strong>&nbsp;Всеки жив организъм, се настройва спрямо денонощието &ndash; продължителността на слънцегреене и промяната в температурата.</p> <p><strong>Изгревът и залезът</strong>&nbsp;не са само една от най-великолепните гледки, които спират времето &ndash;&nbsp;<strong>те са информация за организма.</strong>&nbsp;Тялото и околната среда, непрекъснато си комуникират.&nbsp;<strong>Климата, продължителността на деня са само част от &bdquo;езиците&rdquo;, които тялото разшифрова и в отговор, на които в организма настъпват изменения, които ни подготвят за предстоящия сезон и изискванията, които той има върху нас.</strong></p> <p><strong>Всеки един процес в тялото е&nbsp;<a href="https://denparvi.wordpress.com/2015/10/19/%D1%81%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%BB%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%B4%D0%B8%D0%BA%D1%82%D1%83%D0%B2%D0%B0-%D0%B7%D0%B4%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%BE-%D0%BD%D0%B8/" target="_blank" rel="noopener">свързан със светлината</a>.</strong>&nbsp;Това да прекарваме достатъчно време на слънце, може да бъде факторът, който определя дали сме здрави или не. Освен, че&nbsp;<strong><a href="http://store.inspiredfitstrong.com/bg/product/ifs-journal-10/">получаваме витамин Д от слънцето</a></strong>, който повечето от вас знаят, че е много важен за здравето и отсъствието на депресията,&nbsp;<strong>слънцето &bdquo;настройва&rdquo; биологичния ни часовник и диктува това какви хормони да се освобождават.</strong></p> <p><strong>Изкуствената светлина, под която прекарваме повечето си време (докато стоим в затворени пространства), &bdquo;лъже&rdquo; и заблуждава тялото за това коя част на деня и на годината е. Тялото очаква едно и в организма се освобождават едни хормони и те не съответстват на действителната среда.</strong></p> <p><a href="http://store.inspiredfitstrong.com/bg/product/ifs-journal-17/" target="_blank" rel="noopener"><strong>Неспособността да заспиваме</strong></a>,&nbsp;<strong><a href="http://store.inspiredfitstrong.com/bg/product/ifs-journal-11/" target="_blank" rel="noopener">лептиновата резистентност</a></strong>&nbsp;и диабета, са само част от последиците на изкуствената среда, в която живеем.</p> <p>Това<strong>&nbsp;да отделим 5 минути, всяка сутрин, за да гледаме слънцето, настройва биологичния ни часовник и &bdquo;казва&rdquo; на тялото коя част от деня е, какви хормони трябва да се освободят и за какво да се подготвя.</strong></p> <p>Затова, всяка сутрин излизайте на балкона или пък спирайте на улицата, срещу слънцето &ndash; гледайте го по няколко минути и не само че ще се изпълните с повече позитивизъм, а и ще настроите биологичния си часовник.</p> <p><strong>3.Поканете природата вкъщи: Ние сме биофили &ndash; любовта към природата е закодирана във всяка клетка</strong></p> <div id="attachment_15016" class="wp-caption alignnone"><a href="http://inspiredfitstrong.com/wp-content/uploads/2015/12/biom.jpg"><img src="https://cdncloudcart.com/10702/files/image/biom.jpg" alt="" width="447" height="522" /></a> <p class="wp-caption-text">Снимка:<a class="vglnk" href="http://inhabitat.com/" rel="nofollow">inhabitat.com</a></p> </div> <p>Вероятно сте забелязали тенденцията в архитектурата и интерирония дизайн &ndash;&nbsp;<strong>биофилия и биомимикрия. Това ще рече, инкорпорирането на природата в дизайна на сградите и обзавеждането.</strong></p> <p>Винаги, когато сме в пространства с по-големи прозорци, чрез които имаме връзка с природата; в стая, в която има повече растения, дървени мотиви; мебелите наподобяват фигури от природата &ndash; тогава се чувстваме по-спокойно; по-уютно ни е.</p> <p>Това отново не е случайност &ndash;&nbsp;<strong>всяка една наша клетка гладува за връзка с природата и ако отдалечаваме тялото си от нея, тогава изпитваме вътрешна пустота и след време болестите ни навестяват.</strong></p> <p>Ето защо,&nbsp;<strong>една крачка към това да се чувстваме по-добре е да поканим природата вкъщи или в офиса.</strong></p> <p>Бюрото ми е позиционирано срещу 5 големи прозореца &ndash; така през деня, влиза огромно количество дневна светлина и не ми се налага да стоя под изкуствена светлина.</p> <p>Срещу мен има няколко бора, които ме карат да се чувствам все едно съм в гората (макар че не съм).</p> <p>Стените ми са покрити с корк и в стаята имам няколко растения &ndash; това непрекъснато ми създава усещането, че съм заобиколена от природа. Кара ме да се чувствам доста уютно.</p> <p><strong>4.Природата ни учи как да живеем</strong></p> <p><strong>Ние сме смалена версия на Вселената и като такава, функционираме на същите принципи.</strong>Прекарвайки повече време сред природата, опознавайки я, опознаваме себе си и живота.&nbsp;<strong>Свикваме с цикличността и непредвидимостта</strong>&nbsp;&ndash; със слънчевото време, последвано от пороен дъжд; с изобилието от ресурси, последвано от оскъдица, която всъщност ни подготвя за следващата обилна реколта.</p> <p><strong>Природата ни учи, че няма нищо сбъркано в нас и че това да си различен не е провал да осъществиш себе си, а успех да съхраниш своята уникалност</strong>&nbsp;&ndash; в природата е пълно с разнообразие от живи организми и всеки един от тях има своето място и роля.</p> <p><strong>Природата е един от начините да рестартираме себе си.</strong>&nbsp;Да се откъснем от шума на съвременния живот и да се свържем с истинската си същност &ndash; момент, в който времето спира, а проблемите се изпаряват.</p> <p><strong>Витамин N е витаминът, който присъства в изобилие, а мнозина забравят да си взимат дозата. Витамин, който не ни струва пари и който ни дава всичко.</strong></p> <p>Разберете, че природата е част от всяка наша клетка и че ние функционираме според нейните принципи. За да разбираме себе си, трябва да наблюдаваме и разбираме природата.</p> <p>Присъединете се към групата ни&nbsp;<strong><a href="https://www.facebook.com/groups/1477666099193272/" target="_blank" rel="noopener">IFS Lifetime Challenge</a></strong>, където споделяме храненията и рецептите си.</p> <p><strong>Благодаря ви, че споделяте тази статия с приятелите си. Можете да сте причината, някой да се вдъхнови и да промени начина си на живот, а после и здравето си.&nbsp;</strong></p> <p>&nbsp;</p> <div class="abh_social">Автор: <a class="url" href="http://www.inspiredfitstrong.com/" target="_blank" rel="noopener">Ines Subashka</a></div>

Сравнение на продукти